Glutensiz Un Nedir & Hangi Unlar Glutensizdir?

23-12-2022 16:24
Glutensiz Un Nedir & Hangi Unlar Glutensizdir?

Ekmek, tatlı, erişte ve birçok farklı gıdanın yaygın bileşeni undur. Genellikle soslarda ve çorbalarda koyulaştırıcı olarak da un kullanılabilir. Glutensiz unlar, gluten duyarlılığı olan veya glutensiz beslenme stilini tercih edenler için uygundur. Badem unu, kinoa unu, nohut unu, Hindistan cevizi unu, mercimek unu, yulaf unu, karabuğday unu ve mısır unu gibi glutensiz çeşitler vardır.


Badem Unu 


Gluten içermeyen unlar arasında badem unu yer alır. Tatlı yapımında tercih edilen badem unları tahıl ve glutensiz popüler seçeneklerdendir. Öğütülmüş beyazlatılmış bademlerden bu un elde edilebilir. Kabuğu çıkarılan bademler un haline getirilir. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, bakır ve manganez gibi mineraller badem unu içerisinde yer alır. E vitamini desteği sunabilir. Bademler ve kuruyemişler olarak olarak glutensiz içeriğe sahiptir. Badem unu gluten içeren unlar arasında besleyici bir alternatif olarak öne çıkar.


Karabuğday Unu


Karabuğday unu çim ailesine ait olmayan bir grup tahıl olan yalancı tahıl ailesindendir. Lezzetli olan karabuğday unu hızlı ve mayalı ekmek pişirebilmek için özel bir seçenektir. Karabuğday unu B vitaminleri içerir. Demir, folat, magnezyum, çinko, manganez ve lif mineralleri de barındırır. Karabuğday unu antioksidan özelliklere sahiptir. Anti-flamatuar özellikli polifenol açısından yardımcıdır. Lif içeren karabuğday unu vücudun iltihap ile savaşılmasına yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. 


Yulaf Unu 


Yulaf unu elde etmek için tam tahıllı yulaflar öğütülür. Unlu mamullere çok amaçlı undan daha fazla lezzet katabilir ve ufak bir doku elde edilmesine imkan tanır. Glutensiz yulaf unu ile pişirme işlemi oldukça pratik bir hal alır. Protein, magnezyum, fosfor ve B vitaminleri içeren yulaf unu antioksidan özelliklere sahiptir. Avenantramidler gibi diğer besinler de içerisinde yer alır. Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasının engellenebilmesine destek sağlayan yulaf unu kan şekeri düzeylerinin düşürülmesine de destek verir. Çözünür lif ve antioksidan içeren yulaf unları glutensiz unlar arayanlar için en iyi seçenekler arasında yer alır.


Nohut Unu


Glutensiz nohut unu, baklagil ailesinin parçasıdır. Nohut unu kuru nohut ile elde edilir. Garbanzo unu, gram unu ve besan olarak da nitelendirilir. Lif içeren nohut unu protein de içerir. Tokluk hissinin daha uzun süre devam edebilmesine destek veren nohut unu vücut ağırlığını yönetebilmeye yardımcı olur. Kalp sağlığını iyileştirme konusunda destekleyici olan nohut unu magnezyum ve potasyum mineralleri içerir. 


Hindistan Cevizi Unu


Hindistan cevizi unu kurutulmuş Hindistan cevizinden yapılır. Hafif dokuya sahip olan bu özel un ekmek ve tatlı pişirebilmek için tercih edilebilir. Lif ve sağlıklı doymuş yağ içeren Hindistan cevizi unu glutensiz un arayanlar için uygun bir alternatiftir. Lezzetli olan Hindistan cevizi unu farklı şekillerde tüketilebilecek özelliklere sahiptir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.