Bitkisel Protein Tozu Nedir?
30-03-2023
14:47
Bitkisel protein tozları, tamamen bitkisel kaynaklı içerikler kullanılarak hazırlanan, farklı içeriklerin tatlı birleşimleriyle oluşturulan, kişilerin günlük protein ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olan ürünlerdir. Bu ürünler, ek olarak alınarak protein alımını artırabilirler. Su, bitkisel süt ya da smoothie ile karıştırılarak tüketimi mümkündür. Hayvansal protein kaynaklarını tüketmeyen veya yoğun spor yapan kişiler tarafından kullanımı yaygındır.
Bitkisel Protein Tozları Nedir?
Bitkisel kaynaklı içeriklerle üretilen protein tozlarının çeşitli aromalara sahip halleri vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
Spirulina Tozu
Spirlina hem tatlı hem de tuzlu suda yetişebilen mavi yeşil renge sahip bir alg türüdür. İçeriğinde yüksek oranda protein, demir, kalsiyum ve B vitamini bulunmaktadır. Toz halindeki spirulina bir kaşık yardımı ile doğrudan tüketilebileceği gibi, hazırlanan smoothilere, salatalara, çorbalara eklenerek de tüketimi mümkündür. Spirulina tablet formda da üretilebilmekte ve satılabilmektedir. Yaş ve kilo baz alınarak uzman görüşü ile kullanımı önerilmektedir.
Klorella Tozu
Klorella yeşil renge sahip ve tatlı sularda yetişen bir yosun çeşididir. Klorella tozu bu yosundan üretilmektedir. Protein miktarı %50 ile %60 oranında, mineral, vitamin, B12, D vitamini ve Omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengin içeriğiyle tercih edilen bir besin takviyesidir. Sabahları veya günün herhangi bir saatinde yaklaşık 1 çay kaşığı kullanımı önerilmektedir. Limonlu su ile karıştırılarak, meyve sularına, smoothilere ve maden sularına eklenerek tüketilebilmektedir. Kahvaltılarda avokado tüketen kişiler için, avokado ile birlikte ekmek üstü sos yapımı mümkündür.
Bezelye Protein Tozu
Bezelye protein tozu, sarı bezelyenin işlenmesi ile elde edilen bir protein gıda takviyesidir. Bu işlemde bezelyenin iç kısmı değil kabuk kısmı kullanılmaktadır. Bezelyenin iç kısmı karbonhidrat açısından zengin yapıdadır. Bezelye protein tozunun yaklaşık 2 kaşığa denk 20 gramında 15 gram protein vardır. Bununla birlikte yüksek oranda demir içermektedir. Antrenman sonrası içilen meyve sularına, smoothilere eklenerek tüketilebilmektedir.
Pirinç Protein Tozu
Pirinç protein tozu pirinçten elde edilmektedir. Gluten ve soya içermemektedir. Gluten ve soya içermemesiyle gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından tercih edilen bir protein tozudur. Pirinç ilk haliyle karbonhidrat kaynağıyken, bitkilerden elde edilen organik enzimler proteini ince pirinç nişastasından ayırmak için kullanılır ve elde edilen pirinç tozu %80 oranında protein içerir. Pirinç protein tozunun fark yaratacak bir tadı olmadığı için pişmiş yemeklerde, smoothilerde ve meyve sularında kullanımı mümkündür.
Kabuksuk Kenevir Tohumu
Kenevir bitkisinin tohumlarının kurutulması ile kenevir tohumları elde edilmektedir. Toz haline getirilerek tüketimi mümkündür. Günlük olarak 1 veya 2 yemek kaşığı, smoothilere, yulafla hazırlanan kahvaltılara, meyve ve sebze sularına eklenerek tüketilebilmektedir. 15 gramında 4,7 gram protein bulunur.
Bitkisel Protein Hangi Besinlerde Bulunur?
Proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu besinler arasında yer almaktadır. Etnik sebeplerle veya sağlıklı beslenmek için hayvansal protein tüketemeyen kişiler için bitkisel kaynaklı proteinler mevcuttur. Bunlardan bazıları; karabuğday, mercimek, bezelye, kabak çekirdeği, chia tohumu, kinoa, yulaf ezmesi, badem, bitkisel sütler, ıspanak, nohut şeklindedir. İçeriklerinde farklı oranlarda protein barındıran sağlıklı ve bitkisel içerikli proteinlerdir.
Bitkisel Proteinin Faydaları Nedir?
Bitkisel protein kaynakları, bitki temelli yiyeceklerden gelmektedir. Bitkisel protein kaynakları lif, polifenoller, C vitamini, sağlıklı doymamış yağ asitleri gibi faydalı içeriklere sahiptir. Zengin içeriğiyle vücudun protein ihtiyacını karşılarken aynı zamanda ihtiyaç olan vitamin, mineral ve lif kaynağını gidermektedir.
Bitkisel Protein Kas Yapar Mı?
Düzenli beslenme ve spor ile birlikte kaslar güçlendirilmektedir. Tek başına beslenme alışkanlığı ile kas güçlendirmesi mümkün değildir. Günlük planlanan besin takvimine uyularak ve spor yaparak kaslar güçlendirilmektedir. Spor yapan kişiler için protein tüketimi önem arz etmektedir. Günlük ihtiyaç olan protein miktarı bitkisel kaynaklarla giderilebilir. Uzman kontrolünde beslenme programı yapılması önemlidir.
Bitkisel Protein Nasıl Kullanılır?
Bitkisel proteinler, doğrudan gıdalardan alınabilmektedir. Yukarıda saydığımız besinler tüketilebilir ya da bitkisel kaynaklı protein tozları tüketilebilmektedir. Mercimek, karabuğday, yulaf vb. gıdalar doğrudan öğün olarak tüketilebilirken, protein tozları smoothilere, meyve sularına eklenerek tüketilebilir.
Bitkisel Proteinleri Kimler Kullanabilir?
Hayvansal protein kaynaklarını tüketemeyenler veya tüketmeyi tercih etmeyen kişiler kullanabilmektedir. Çeşitli besin gruplarına hassasiyeti veya alerjisi olan kişiler uzman kontrolünde bitkisel besin kaynaklarını tercih edebilmektedir.
Hayvansal Protein ve Bitkisel Protein Arasındaki Fark Nedir?
İnsan vücudu tarafından üretilemeyen esansiyel 9 amino asidin tamamını dengeli bir şekilde içeren hayvansal proteinlerin aksine, bitkisel protein kaynakları bu amino asitlerin tamamını içermemektedir ya da dengeli bir şekilde içermemektedir. Hayvansal kaynaklı protein tüketimi kalp, damar rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden hayvansal kaynaklı proteinler tüketilirken miktarı ve beslenmedeki dengesi önemlidir.
Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir: