Glutensiz Diyet Nedir?

10-05-2023 15:15
Glutensiz Diyet Nedir?

Glüten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir protein türüdür. İçinde bulunduğu besin kaynağına hem lezzet verir hem de dokusunu iyileştirir. Aslında marifeti çoktur. Ancak bazı durumlarda bu proteinin vücuda alımı bazı hastalıklara sebep olabilir. Glüten sözcüğünü gün içinde çok fazla duyarız bunun sebebi ise birçok yiyecekte bulunmasıdır. 


Glüten proteinine alerjisi olan kişiler ve çölyak hastaları için glütensiz ürün trendi popüler hale gelmiştir. Glütensiz ürünlerin satışı da bu sebeple giderek artmaktadır. Bu trendin dünya genelinde de yaygın olduğu söylenebilir. 


Glütensiz diyet, glüten proteininin hiç olmadığı gıdalardan hazırlanan bir beslenme listesini içerir. Glüten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunduğu için bu malzemelerin kullanıldığı tarifler kişiler tarafından tüketilmez. Bunların yerine geçen glütensiz unlar ve makarnalar bulunur. Glütene alerjisi olan kişiler ya da çölyak hastaları içinde glüten bulunmayan ürünleri tariflerinde malzeme olarak kullanabilirler. 


Glutensiz Diyet Nasıl Yapılır?

Glütensiz diyet yapmak için öncelikle glüten içeren gıdaların neler olduğunu bilmek gerekir. Bu gıdalar arasında buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar unlu mamuller, makarna, ekmek, bisküvi, kek kahvaltılık gevrekler, bazı soslar, işleniş gıdalar ve bazı içeceklerde glüten bulunabilir. 


Diyet yaparken glüten içermeyen tahıllar tüketilebilir. Bu tahıllar arasında pirinç, mısır, yulaf ezmesi, darı, keten, glütensiz unlar ve makarnalar tüketilebilir. Bunların dışında meyve, sebze, et, balık, yumurta, süt ürünleri ve baklagiller de glütensiz diyetin bir parçası olabilir. 


Diyet sürecinde dışarıdan alınan ürünlerin içeriğine bakılabilir. Restoranlarda yemek yediğiniz de ise içeriğini sorabilirsiniz. Böylelikle farkına varmadan glüten tüketmemiş olursunuz. Özellikle çölyak hastalığınız varsa dikkat etmeniz önem kazanır. Bu diyeti uygularken sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı oluşturmak, doktor veya diyetisyen desteği almak gereklidir. 


Glutensiz Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Glütensiz diyet yaparken bilmediğiniz ürünleri tüketirken etiketlerini okumadınız oldukça önemlidir. Restoranlarda yemek yerken bildiğiniz bir yer değilse glütene hassasiyetiniz olduğunu belirterek glüten içermeyen yemek listesini sorabilirsiniz. Glütensiz mutfağı olan mekanları öğrenip oralarda yemek yemeği tercih edebilirsiniz. Glütensiz ürün alırken bu alanda uzman ve güvenilir satış noktalarını tercih edebilirsiniz. 


Glutensiz Diyette Ne Yenir?

Günümüzde glüten içermeyen birçok ürün ve tarif satışa sunuluyor. Bu sebeple aslında canınızın çektiği hemen hemen her şeyi yiyebilirsiniz. Glutensiz ve vegan olan filizlendirilmiş karabuğday makarna rigatoni ürününü tüketebilirsiniz. Makarna tariflerinizde bu ürünü malzeme olarak tercih edebilirsiniz. Glütensiz ön pişirilmiş nohut ununu kullanarak kek yapabilirsiniz. İçine kuru meyveler ekleyerek rafine şeker koymadan sağlıklı bir kek kendinize hazırlayabilirsiniz. Sos yaparken kıvam vermek için de glütensiz un çeşitlerinden peynirler, kefirler ve diğer süt ürünleri glütensiz bir diyet sırasında tüketilebilir. Özellikle bu diyette yağlar tüketilebilir. Bitkisel yağlar özellikle zeytinyağı ve tereyağı yenilebilir. Kuruyemişler beslenmede önemli rol oynarlar. Fındık, badem, ceviz, kaju, kabak çekirdeği, susam, chia tohumu, keten tohumu gibi birçok kavrulmamış kuruyemiş beslenmeye dahil edilebilir. 


Glutensiz Diyet Yaparken Hangi Besinler Yenmemelidir?

Glüten proteini içeren buğday, arpa ve çavdar gibi ürünlerin kullandığı hiçbir tarif tüketilmemelidir. Kullandığınız yulaf glütensiz değilse tariflerden özellikle sabah süt kaselerinden çıkarmak gerekir. Bazı sosların içinde kıvam alması için un konulur. Bu sebeple bu soslar yemekle birlikte tüketilmemesi gerekir. Paketli atıştırmalıkların içinde de glüten bulunma oranı yüksektir. Bu sebeple tüketmeden önce etiketi okunmalıdır. 


Glutensiz Diyetin Faydaları Nedir?

Glütensiz diyetin faydası en çok bu proteine hassasiyeti olan ve çölyak hastalarına var denilebilir. Bunun dışında iyi bir sindirim sistemi içinde glütensiz beslenebilirsiniz. Karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık gibi semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Glütensiz diyet uygulandığında kişiler kendilerini daha enerjik hissedebilir. Glütensiz diyet kişiyi daha sağlıklı beslenmeye teşvik eder. İşlenmiş paketli gıdalardan ve fast food yiyeceklerden uzak durulur. Glütensiz beslenmek ayrıca kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir. 


Glutensiz Diyet Zayıflatır mı?

Glutensiz diyetin temel amacı bu proteinden olumsuz etkilenen kişilerin özel sağlık durumlarından kaynaklanan belirtileri kontrol altına almaktır. Diyet uygulandığında gastrointestinal semptomlar azalabilir veya daha iyi hale gelebilir. Glütensiz diyet kilo vermek için tek başına yani doğrudan bir yöntem olarak kullanılmaz. Kilo verme amacı varsa glütensiz diyet içeren kilo kaybına yönelik bir diyet programı takip edilebilir. 


Kimler Glutensiz Diyet Yapabilir?

Çölyak hastaları için glütensiz beslenmek oldukça önemlidir. Kişilerde belirtiler oldukça yorucu ve yaşam kalitesini düşüren bir haldedir. Hassasiyeti olan kişiler arada sırada ya da az miktarda glüten tüketebilirler. Bunun dışında bağırsak sorunları yaşayabilecekleri için onlarda dikkat etmelidir. Bunun dışında yani hassasiyeti olmayan kişilerde dilerlerse glütensiz beslenebilirler. 


Kimler Glutensiz Diyet Yapmamalıdır?

Glütensiz diyet yapma mecburiyeti olmayan kişiler glüten diyeti yapmayabilir. Glütensiz beslenme birçok besin grubunu devre dışı bıraktığı için özellikle çocuklara, gençlere ve yaşlılara tavsiye edilmeyebilir. Bu sorunun cevabını beslenme uzmanınıza sorarak kendiniz için yorum alabilirsiniz. 



Glutensiz Diyet Listesi

 Beslenme listeleri kişiye özeldir ve mutlaka bir uzman eşliğinde planlanmalıdır. Glütensiz beslenen bir kişinin bir gün içinde ne yiyebileceğine örnek olması açısından listesi şöyle olabilir:


Kahvaltı

 Yoğurtlu meyve salatası / Tereyağlı otlu omlet / Nohut unundan hazırlanan pankek ve eşlikçileri


Ara Öğün

 Bir adet tam ceviz / badem

Elma/Muz/ Mevsim Meyvelerinden


Öğlen

 Izgara tavuk göğsü ve salata


Ara Öğün

 Humus veya avokado ezmesi

Havuç / Salatalık


Akşam

 Haşlama kırmızı et ve yanında haşlanmış sebzeler

Esmer pirinç pilavı ya da patates püresi


Ara Öğün

 Bir bardak ılık süt


Glutensiz Ürünler Nereden Alınır?

 Günümüzde glütensiz ürün almak eskisine göre daha kolay. Daha fazla çeşit bulunuyor ve birçok malzeme yerine alternatif olabiliyor. Ürünleri bu alanda markalaşmış güvenilir online satış noktalarından satın alabilirsiniz. Glütensiz ürünlere onlysuperfood adresinden hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir;

Glütensiz un nedir? Hangi unlar glütensizdir?

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.