Glutensiz Ekmek Tarifi

13-01-2023 16:27
Glutensiz Ekmek Tarifi

Tahıllar beslenmede önemli yer kaplayan besin grubu arasındadır. Buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllar protein açısından zengin yapıda olsalar da gluten hassasiyeti ve intoleransı olan kişilerde tüketimi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Glutenli gıdaların tüketimi sonucunda karın ağrısı, karın şişkinliği, gaz ve ishal gibi sorunlar yaşayan kişilerin uzman kontrolüne gitmesi tavsiye edilir. Temel glutensiz ekmek tarifi aşağıda yer almaktadır, elbette kişisel eklemeler yapılabilir.

Glutensiz Ekmek Yapmak için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Glutensiz ekmek yapmak için gerekli malzemeler aşağıda listelenmiştir.

  • Yarım su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 4 su bardağı glutensiz un
  • 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
 

Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz ekmek yapım aşamaları aşağıda listelenmiştir.

  1. Glutensiz ekmek hamuru hazırlarken; ılık su ve kuru maya karıştırılır, maya aktive olana kadar oda sıcaklığında bekletilir.
  2. Derin bir karıştırma kabına oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta kırılır. Üzerine toz şeker, tuz, süt ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır. 
  3. Elekten geçirilen tercih ettiğiniz bir glutensiz un eklenir. Oda sıcaklığında bekletilen ılık su ve maya karışımı eklenerek el veya çırpıcı yardımı ile karıştırma işlemine başlanır. Mayanın aktive olabilmesi için hamurun iyice yoğurulması gerekir.
  4. Hazırlanan hamur, zeytinyağı ile yağlanan, ısıya dayanıklı, dikdörtgen bir kalıba alınır. Üzeri hafif nemli ve pamuklu bir bezle örtülür, oda sıcaklığında veya güneş gören bir yerde yaklaşık 20dk bekletilir.
  5. Oda sıcaklığında bekletildikten sonra mayalanıp kabaran hamurun üzerine keskin bir bıçakla çizik atılır. İsteğe bağlı olarak üzerine yağlı tohumlar serpiştirilebilir. Fırın içindeki nem dengesini sağlaması adına ısıya dayanıklı bir kaba su doldurulup fırının taban kısmına yerleştirilir.
  6. Mayalanan glutensiz ekmek, önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 45dk kadar pişirilir. Üzeri kızarıp kabuk bağladıktan sonra fırından çıkarılır. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine pamuklu bir bezle kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
  7. Dinlenmenin sonunda soğuyan ekmeği dilimler halinde poşetleyip saklayabilirsiniz. İstenirse buzdolabında saklanması da mümkündür. Kullanım için çıkarılıp ısıtılarak tüketime hazır hale getirilebilir. 

 

Glutensiz Ekmeğin Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konusunda özen gösteren insan sayısının gün geçtikçe artması sonucunda farklı beslenme modelleri ve ürün seçenekleri yaygınlık kazanmıştır. Çölyak hastalarının zorunlu olarak uyguladığı bu beslenme şekli günümüzde sağlıklı beslenme niyeti olan kişiler için de öne çıkmaktadır. Glutensiz ekmek faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Glutensiz ekmeklerin kan şekerini düzenlediği ve ani acıkmalarının önüne geçtiği bilinmektedir.
  • Sindirimi kolay olmaktadır.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkisi vardır.
  • Şişkinlik hissinin azalması ve hazımsızlık sorunu yaşanmasını önler.
  • Karın ağrısı ve gaz sıkışması sorunlarını azaltır.
  • Glutensiz ekmeklerin karbonhidrat içeriği normal ekmeklere göre daha az olmasıyla zayıflama diyetlerinde tercih edilir. 
  • Bağırsak sağlığını destekleyici yapıdadır. 

 

Glutensiz Ekmek Kaç Kaloridir?

Glutensiz ekmeklerde kalori değerini yüksek oranda karbonhidrat belirlemektedir. Yağ ve protein içeriği az olduğu için kalori karşılıkları da düşük oranda mevcuttur. Glutensiz ekmeklerin besin değerindeki dağılımlara baktığımızda 100 gramında %92,35 karbonhidrat, %1,12 protein ve %4,26 yağ bulunmaktadır.  Un çeşidine ve içerisinde bulunan besin maddelerine göre değişkenlik gösterse de yaklaşık olarak 100 gramında 246 kcal bulunmaktadır. Tüketilmesi tavsiye edilen 35 gramlık porsiyonunda kalori değeri yaklaşık olarak 86 kcal olarak kabul edilmektedir. 

Glutensiz Ekmek Nasıl Muhafaza Edilir?

Glutensiz ekmeklerin saklanmasında nemli ortam önemli olmaktadır. Poşet içerisinde saklanması tavsiye edilmemektedir. Ekmek kutusu gibi, nem oranının dengeli olacağı kutular saklama için uygun olacaktır. Bunun yanında kağıt havlu ile muhafaza edilmesi da ekmeğin tazeliğini koruyabilmesi açısından tavsiye edilir. Buzdolabında saklanması halinde ekmeğin kuru süresi nemsiz ortam sebebiyle hızlanacaktır. Bu sebeple tercih edilmemektedir. Kızarmış ekmek yemeyi seven kişiler için buzdolabında muhafaza edilen ekmekler ısıtılarak tüketilebilir. 

Gluten hassasiyeti olan kişiler için farklı tahıl çeşitlerinin tüketimi tavsiye edilmektedir. Glutensiz ekmek çeşitlerinde mısır, pirinç, nohut, mercimek gibi malzemelerden elde edilen unlar kullanılarak yapılabilir. Beslenme şeklinde sağlıklı ve faydalı olduğunu düşünerek glutensiz beslenmeyi seçen kişiler yaygındır. Günümüzde glutensiz gıda seçeneği oldukça artış göstermiştir. Hazır olarak glutensiz ekmekler satılmaktadır. Özellikle glutensiz karabuğday ekmeği en çok öne çıkan çeşittir. Halk ekmek glutensiz olarak satış da yapmaktadır. 


Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.