Sağlıklı Atıştırmalık Nedir?

14-06-2023 12:10
Sağlıklı Atıştırmalık Nedir?


Sağlıklı atıştırmalıklar, kişilerin ara ve ağa öğünlerinde tükettiği besinlerdir. Bu atıştırmalıklar, sağlık için zararlı besinler kullanılarak yapıldığından kalori miktarları oldukça düşüktür. Ayrıca bu yiyecekler, mineral ve vitamin sağlamanın yanı sıra kilo vermek için de sıkça tercih edilir. 

Kuru yaban mersini faydaları itibariyle en fazla tercih edilen sağlıklı atıştırmalıklar arasındadır. Kek ve pasta süslemelerinin yanı sıra reçeli de yapılabilen kuru yaban mersini sağlıklı ara öğünlerde akla ilk gelen atıştırmalıklardan biridir. Düzenli kuru yaban mersini tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. 

Kuru yaban mersini tüketimini sade yapmak istemiyorsanız granola şeklinde tercih edebilirsiniz. Glutensiz yaban mersini & mango granola ürünü sayesinde sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz. İçeriğinde rafine şeker bulunmayan ürün, direkt atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Hamur işlerinin üzerini süslemek için kullanılabilen granola, süt ve yoğurt ile de tercih edilebilir. 

Vücut dengesini korumak, zinde kalmak ve kilo vermek gibi birçok amaç için tercih edilen sağlıklı atıştırmalıklar daha çok tatlı olarak yenir. Sağlıklı tatlı atıştırmalık konusunda yaban mersinli muffin ideal bir seçenektir. Bu yazıda yaban mersinli muffin yapımına dair tüyoları bulabilirsiniz.

Yaban Mersinli Muffin Nasıl Yapılır?


Sağlıklı atıştırmalık tarifleri arasında bulunan yaban mersinli muffin, lezzeti ve düşük kalori değeriyle beğeni toplar. Göz alıcı rengi ile klasik kek tariflerinden farklı olan yaban mersinli muffin, yumuşak yapısı ve puf puf formuyla her yaştan insanın favorisidir. 

Aşağıda yaban mersinli muffin tarifi bulabilirsiniz. Bu tarifin püf noktası, kekler kabarana kadar fırın kapağını açmamak, kabardıktan sonra ise kontrollü pişirmektir.

  1. İlk olarak yulaf ve bademleri doğrayıcıdan geçirerek toz hâline getirin.
  2. Hindistan cevizi şekeri ve yumurtayı bir kapta çırpmaya başlayın. Şeker yok olana ve karışım beyazlayıncaya kadar çırpmaya devam edin.
  3. Arkasından diğer sıvı malzemeleri ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  4. Diğer kuru malzemeleri ise ayrı bir kapta iyice karıştırın.
  5. Katı ve sıvı malzemeleri bir araya getirerek yumurtaları söndürmeksizin karıştırın.
  6. Yağlı kâğıtları muffin kalıplarına göre küçük küçük keserek muffin kaplarına koyun.
  7. Ardından hazırladığınız karışımı muffin kaplarına bölüştürerek her birine 4 adet yaban mersini koyun.
  8. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 20 dk kadar pişirin.
  9. Kontrollü pişirdiğiniz kekleri kürdan testi yaparak kontrol edebilirsiniz.

Kürdan Testi: Her fırının pişme derecesi farklıdır. Bu yüzden yaban mersinli muffinlerinizi fırından almadan önce kürdan testi yapmalısınız. Bunun için piştiğini düşündüğünüz keklerin orta kısmına kürdan batırın. Kürdan temiz çıkıyorsa kekler pişmiş demektir. 

Pişirme Önerisi: Tarifteki sıvıları çırpma aşamasından sonra katı malzemeleri kaşık ya da spatula ile karıştırmayı da deneyebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde aralarda kalan küçük un topakları elde ederek kekin daha iyi kabarmasını sağlayabilirsiniz. 

Keki muffin kalıbına koyduktan sonra sallamamak da bir pişirme önerisidir. Kekin üst yüzeyini düzeltmek için tezgâha vurmamalı ya da hamuru sallamamalısınız. Bunu yaparsanız kekiniz arzu ettiğiniz gibi kabarmayabilir. 

Yaban Mersinli Muffin İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?


Yaban mersinli muffin tarifi için bazı malzemelere ihtiyacınız var. Bu malzemeleri aşağıdaki listeden bulabilirsiniz;

  • Dondurulmuş yaban mersini (her muffin için 4 adet)

  • 1,5 su bardağı yulaf unu

  • 1,5 su bardağı badem unu

  • 2 yumurta

  • Yarım bardak Hindistan cevizi rendesi

  • 1 su bardağı Hindistan cevizi şekeri

  • Yarım bardak süt

  • Yarım bardaktan biraz az Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 çay kaşığı vanilya özü (alternatif olarak 1 çay kaşığı toz vanilya)

Yaban Mersinli Muffin Kaç Kalori?


Normal şartlarda yaban mersinli muffin yüksek kaloriye sahip bir tarif olsa da yulaf unu, badem unu, Hindistan cevizi şekeri ve zeytinyağı ile hazırlanan muffinler, sağlıklı tatlı atıştırmalık kapsamına girer. 1 adet yaban mersinli muffin ortalama 150 kaloridir. Her gün olmamak kaydıyla bu atıştırmalığı ara öğünlerde 1 adetle sınırlı olmak üzere tüketebilirsiniz. 

Ayrıca satın aldığınız yaban mersinlerini ve diğer malzemeleri kullanarak dışarıdaki paketli gıdalardan daha lezzetli ve sağlıklı muffinler elde edebilirsiniz. Ev yapımı yaban mersinli muffin tarifi daima daha sağlıklı bir seçenektir. Malzemelerinize tam buğday unu, yulaf unu ve badem unu gibi daha sağlıklı alternatifleri ekleyerek aldığınız kalori miktarını düşürebilirsiniz. Ancak kullandığınız malzemeler sağlıklı olsa da yüksek miktarda yağ ve şeker eklemekten kaçınmalısınız. 

Yaban Mersinli Muffin Yanına Ne Gider?


Çayın yanına sağlıklı atıştırmalık olarak değerlendirilen yaban mersinli muffin kahve ile de tercih edilebilir. Özellikle yaban mersinli muffin tatlı bir atıştırmalık olduğundan kahve lezzetinin baskın olduğu kahve türlerini tercih edebilirsiniz. Yaban mersinli muffin yanına sade / sütlü filtre, Americano, espresso ve sade çözünebilir kahve ideal olabilir. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.