Shiitake Mantarı Faydaları Nelerdir?

27-12-2022 17:59
Shiitake Mantarı Faydaları Nelerdir?


Şitaki olarak da bilinen shiitake mantarı popüler besin kaynakları arasındadır. Sağlığa olan faydalarından dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilen shiitake mantarı antiviral, antibakteriyel ve antifungal özellikleri içerisinde barındırır. Lezzetiyle dikkat çeken shiitake mantarı bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek sağlar, kalp sağlığını destekleyebilir, enerji ve beyin fonksiyonlarının artmasına yardımcı olabilir. 


Shii ağacı başta olmak üzere kestane, meşe, sığla ve kavak gibi ağaçlardan toplanan Doğu Asya bölgesine özgü yenilebilir mantar türleri arasındadır. Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine destek sağlayan ve vücuttaki iltihabın azaltılmasına da yardımcı olabilen pek çok farklı bilinen yararı vardır. Shiitake mantarı aynı zamanda sekiz temel amino asidin tamamını ve linoleik asit adı verilen temel yağ asidini de içerir.


Bağışıklık Sistemini Destekler


Mantarlar en önemli vitamin, mineral ve enzimleri sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesi için destekleyici olurlar. Shiitake mantarının bağışıklık fonksiyonlarının düzenlenmesine katkı sağladığı ve iltihap seviyelerinin düşmesini desteklediği bilinir. Dozunda ve düzenli olarak shiitake mantarı tüketirseniz bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. 


Shiitake mantarları karaciğerdeki kolesterol üretimine müdahale edebilecek sterol bileşiklerini içerir. Shiitake mantarı kolesterolün düşmesine yardımcı olan üç ayrı bitkisel bileşiğe de sahiptir.  Shiitake mantarı faydaları arasında en dikkat çekenlerden birisi de bu durumdur. Eritadenin bileşiği kolesterol üretiminde rol oynayan enzimi inhibe etmeye destek verir. Steroller ise bağırsakta yer alan kolesterol emiliminin engellenmesine yardımcıdır. Beta glukanlar kolesterolün düşmesine katkıda bulunur. 


Shiitake mantarındaki birkaç farklı bileşiğin antibakteriyel, antiviral ve antifungal etkileri olduğu bilinir. Bunlar arasındaki oksalik asit, lentinan, sentinamisin A ve B ile eritadenin yer alır. Antibiyotik direncin artması, shiittake mantarlarının antimikrobiyal potansyellerinin de keşfedilmesine yardımcı olur. Bu mantarlar aynı zamanda enerjinizi yükseltmenizi desteklerken beyin fonksiyonlarının da artmasına yardımcı olur.


B ve D Vitamini İçerir


Shiitake mantarları adrenal fonksiyonu desteklemeye ve besinleri gıdalardan kullanılabilir enerjiye çevirmeye yardımcı olan B vitamini kaynaklarındandır. Hormonları doğal olarak dengelemeye yardımcı oldukları ortaya çıkmıştır. Beyin sisi ve bilişsel performansın geliştirilmesinde de katkı sahibidirler. Diyet programınıza shiitake mantarını eklemeniz, eksiklikten kaçınabilmeniz için ihtiyaç duyabileceğiniz ekstra B vitamini takviyesini destekleyebilir. Fakat diyet listelerinin ve özel beslenme programlarının uzman kontrolünde düzenlenmesi tavsiye edilir.


D vitamini güneşten elde edilmesine rağmen, mantarlar da D vitamini kaynağı olarak öne çıkanlardandır. D vitamini kemik sağlığınız için önemli olduğu kadar aynı zamanda kalp sağlığı için de önemlidir. Diyabet, otoimmün hastalıklar ve bazı kanser türlerinin riski D vitamini seviyelerine göre ortaya çıkması durumu söz konusu olabilir. Kalsiyum ve fosforun emilmesiyle metabolizma için hayati önem taşıyan durumlar ortaya çıkar. Bağışıklık sistemini düzenlemeye de yardımcı olan D vitamini shiitake mantarında da yer alır. 


Antioksidan Özelliklere Sahiptir


Antioksidan özelliklere sahip shiitake mantarı cildin hassasiyetinin azalmasına ve çevresel tahrişe açık hale gelmesine sebep olabilecek durumların engellenmesinde destekleyicidir. Shiitake mantarı gül hastalığı, egzama ve akne gibi farklı antienflamatuar şartların ortadan kaldırılmasında yardımcıdır. 


Shiitake mantarında yer alan özel lifler sindirim ve bağırsak sağlığının desteklenmesine yol açar. Sindirim sistemi sağlığını etkileyebilecek bağırsaktaki iltihaplanmaların tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı bir etkiye sahiptir. Bağırsak sağlığı bağışıklık sistemi ve zihinsel sağlıkla da bağlantılıdır. Bu sebeple, sindirim sistemindeki iltihaplanmaların ciddiye alınması önemlidir. 


Diğer tüm gıdalarda olduğu gibi shiitake mantarının tek başına herhangi bir rahatsızlığın çözümünde yeterli olmayacağını unutmamalısınız. Aynı zamanda shiitake mantarının dozunda tüketilmesine de dikkat etmelisiniz. Böylelikle bu lezzetli mantarın faydalarından sağlıklı bir şekilde yararlanmaya başlayabilirsiniz. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.