Tarçın Nedir? Faydaları Nelerdir?

30-03-2023 13:12
Tarçın Nedir? Faydaları Nelerdir?

Tarçın, Cinnamomum verum isimli tropikal bir ağaç türünün kabuklarından elde edilen bir baharattır. Bu baharat defnegiller familyasına aittir. Sri Lanka kökenli Tarçın ağacı olarak da bilinen bu bitki, gövdesinde yüksek miktarda kumarin bileşeni içermektedir. Tarçının kendine has tat ve koku özelliklerinin kaynağı olan vanilyamsı bir kokuya sahip olan kumarin madde, bitkinin gövdesinde yoğun bir şekilde bulunur. Tarçın, içeriğinde yüksek oranda vitamin ve mineral barındırabilmektedir.

Orta çağdan bu yana, Tarçın öksürük, boğaz ağrısı ve artrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan faydalı mineraller sayesinde birçok hastalıktan koruyabilmektedir. Tatlılarda, yemeklerde ve bitki çaylarında aromatik tadıyla kullanımı mümkündür.


Tarçının Faydaları Nedir?

Türkiye mutfağında sıklıkla tercih edilen, lezzetiyle ünlü olan ve bir o kadar da sağlığa faydaları ile bilinen tarçın tüketimi yaygındır. Son yıllarda yapılan bilimsek araştırmalar sonucunda özellikle diyabet üzerindeki olumlu etkilerinin keşfedilmesiyle öne çıkmaktadır. Bunun yanında kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde, beyin ve sinir sistemine ilişkin hastalıklardan koruma da olumlu etkisi vardır. 


  • Tarçın antioksidan içeriği en yüksek baharat çeşitlerinden biridir. Antioksidan özelliği ile yaşlanmayı geciktirmektedir. 

  • Enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilmektedir. Tarçın, eski çağlardan bu yana bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin giderilmesinde kullanılmaktadır.

  • Emziren annelerde süt üretimini desteklemektedir.

  • Diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcı olmaktadır.

 

Tarçının Cilde Faydaları Nedir?

Kan dolaşımın hızlandırmaktadır bu sayede cildin ton dengesini koruyabilmektedir. Akne, egzama, mantar, bakteri gibi enfeksiyonel etkilere karşı destekleyici tedavi olarak da kullanılabilmektedir. Cilt altındaki serbest radikallerin yayılmasını engelleyebilmektedir. Cildin nem oranını dengeleyebilmektedir bu sayede kurumasını ve yağlanmasını önleyebilmektedir.


Tarçın Adet Geciktirir mi?

Adet geciktirici etkileriyle bilinen bitkisel kaynaklar arasında tarçın da yer almaktadır. Uzman kontrolünde kullanımı önerilmektedir.


Tarçın Kilo Verdirir mi?

Tarçın kan şekeri seviyesini düzenleyebilmektedir. İnsülin direncini de önleyebilen tarçın, ara öğünlerde tüketilerek kişinin acıkmasını önleyebilmektedir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ve tok tutucu özelliği ile kilo verme sürecinde destekleyicidir.


Tarçın Metabolizmayı Hızlandırır mı?

Termojenik özelliğe sahip olmasıyla vücut sıcaklığını yükseltmektedir bu sayede metabolizmayı da hızlandırmaktadır.


Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçın, tatlılarda, yemeklerde, bitki çaylarında ve meyve porsiyonlarına eklenerek tüketilebilmektedir. Aromatik tadıyla oldukça çeşitli şekilde kullanılabilmektedir.


Kimler Tarçın Kullanmamalıdır?

Düşük şekeri olan kişilerin tüketmesi önerilmemektedir. Tarçın alerjik besinler arasında yer almaktadır bu sebeple alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmaması önerilmektedir. 


Tarçın Kaç Kaloridir?

Tarçın, 100 gramı için 247,4 kcal kalori değerine sahiptir. Yaklaşık 8 gram ağırlığındaki bir yemek kaşığı tarçın ise ortalama 19 kalori sağlar.


Tarçının Besin Değeri Nedir?

1 çay kaşığı tarçın yaklaşık 6 kalori içerir. Ayrıca 1 çay kaşığında şu besin değerleri de bulunur.


Karbonhidrat, 2.1g

Protein, 0.1g

Yağ, 0.03g

Lif, 1.38g

Kolesterol, 0

Sodyum, 0.26mg

Kalsiyum, 26.05mg

Vitamin A, 7.67iu

Vitamin C, 0.1mg

Demir, 0.22


Tarçın Nerede Yetişir?

Tarçın, Sri Lanka’da yetişmektedir. Çin tarçını olarak bilinen farklı tarçın cinsi ise Vietnam, Çin ve Endonezya’da yetişmektedir. 


Tarçın Nereden Alınır?

Tarçın, marketlerden, aktarlardan ve internet sitelerinden alınabilmektedir. Çubuk tarçın ve toz tarçın olarak satılmaktadır. Doğal ve sağlıklı yaşamı tercih eden kişiler için ürün çeşitliliğine sahip ve güvenilir ürünleriyle Onlysuperfood tarçın almak için de tercih edilmektedir. Organik seylon çubuk tarçın ve organik seylon toz tarçın seçeneklerini kullanıcılara sunmaktadır. Organik tarçınlarda sertifika bulunmaktadır.


Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?

Tarçın çayı yapımında toz tarçın veya çubuk tarçın kullanılabilmektedir. Toz tarçın ile çay hazırlanırken, önce sıcak su kaynatılır, kaynatılan suya 1 veya 2 çay kaşığı toz tarçın eklenir ve demlemeye bırakılır. 2 ila 3 dakika demlenen çay ocaktan alınır ve bardağa koyularak servis edilir.


Çubuk tarçın ile çay hazırlanırken, bir su bardağı su kaynatılır içerisine bir çubuk tarçın ilave edilir ve demlemeye bırakılır. 2 ila 3 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.

 

 

Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir:

Glutensiz Kurabiye Tarifi

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.