Vegan Beslenme Nedir & Veganlar Neler Yer?
Sadece bir beslenme tarzı değil, hayat tarzı olan veganlık hayvansal içerik barındıran herhangi bir ürünü veya yiyeceği kabul etmeyen etik bir kavramdır. Hayvanlar üzerinde deney yapılan markalar ve ürünleri tercih etmeyen veganlar çevreye ve hayvanlara duyarlılığı ile öne çıkar. Vegan beslenme tarzında et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdalar tüketilmez.
Vegan beslenen biri tavuk, balık ve domuz gibi hayvanların etlerini de yemez. Hayvansal içerikli olan hiçbir gıda vegan beslenme içerisinde yer alamaz. Hiçbir av hayvanı, deniz canlısı, bal ve propolis gibi hayvansal yiyecekler beslenme içine alınmaz. Genel olarak etik kaygılardan dolayı hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı bir duruş benimseyen veganların mutfağı oldukça zengindir.
Vegan beslenmede tahıllar, tohumlar ve yağlar önemli bir yere sahiptir. Hayvansal ürünler tüketilmediği için protein alımı konusunda bitkisel kaynaklar tercih edilir. B12, D vitamini, EPA, DHA, demir, iyot, çinko gibi vitamin ve mineraller gerekli görüldüğü zaman gıda takviyeleri ile sağlanabilir. Omega açısından zengin olan tohumlar beslenme düzeni içerisinde önemli bir yere sahiptir. Vegan beslenmenin diğer beslenme türlerine göre temel farkları bu şekildedir.
Vegan Beslenme Türleri
Hayvansal içerikli gıdaların birçoğunun hayvansal bir gıda içermeden üretilebilmesi mümkündür. Vegan beslenme düzeninde süt tercih edileceği zaman soya sütü gibi alternatifler değerlendirilebilir. Aynı zamanda vegan ürünlerle birçok farklı yemeği en lezzetli şekilde hazırlayabilmeniz mümkündür.
Bu beslene türü kendi içerisinde farklı türlere de ayrılabilir. Tam gıda almak isteyenler meyveler, sebzeler, bakliyat ürünleri, kuruyemişler ve tohumları tercih edebilirler. Bitkisel kaynaklara dayalı bir beslenme stili besin ihtiyacının karşılanmasına destek verebilecek özelliklere sahiptir. Çiğ gıda beslenme türünde yalnızca belirli sıcaklığın altında pişirilen besinler tercih edilir.
Çiğ beslenmeye meyve, sebze, kuruyemiş, tohum ve bitkisel kaynaklı olan gıdalar eşlik edebilir. Fındık ve avokado gibi yağ açısından zengin olan gıdaların tüketiminin ise dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Meyveler ve yeşillikler bu beslenme türünde ana yiyecekleri meydana getirirler. Nişasta çözeltisine dayalı vegan beslenme türünde düşük yağ tüketimi ön planda tutulur.
Düşük yağlı vegan beslenme stilinde yüksek karbonhidrat tercih edilebilir. Meyve türleri yerine pirinç, mısır, patates gibi karbonhidratlar öğünlere eşlik etmek için hazır bulundurulabilir. Ham vegan beslenme türünde düşük yağ tüketimi tekrar öne çıkar. Çiğ yiyecekler ve pişirilmiş bitkisel kaynaklı gıdalarla beraber çeşitli seçenekler değerlendirilir.
Vegan beslenmek için sofralarınızı zenginleştirebilmek adına dilerseniz açai tozu, besin mayası, spirulina tozu gibi çeşitli alternatifleri de deneyebilirsiniz. Vegan içeriğe sahip olan gıdalar sayesinde beslenme düzeninizi destekleyebilir ve sağlıklı yaşamınızın sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Tek başına tüketilebilecek olan süper gıdalar, sağlıklı atıştırmalıklar ve glutensiz seçeneklerle birçok farklı tarifi deneyebilirsiniz.