Zencefil Nedir?
Baharat, doğanın bize sunduğu mucizelerden faydalanma şeklimiz olarak anlatabiliriz. Bu mucizelerden faydalanmak için ise taze ve güvenilir ürünleri tarif edildiği şekilde tüketmek gerekir. Hayatımıza dokunan özel baharatlardan bir tanesi de zencefildir. Zencefil, kökünden elde edilen ve yaygın olarak baharat olarak kullanılan bir bitki çeşididir. Taze zencefil rendelenir ve toz haline getirilerek baharatı hazırlanır. Zencefilin sıcak ve baharatlı tadı, tariflere tatlılık ve aromatik bir tat katmak için kullanılır. Ayrıca zencefil antioksidan bakımından zengindir.
Zencefil Faydaları Nelerdir?
Zencefil baharatı taze ve doğru şekilde tüketildiğinde birçok fayda sağlar. Bunlardan bir tanesi antioksidan açısından zengin olması sonucu vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olması anlatılabilir. Bunun dışında bağışıklığı güçlendirdiğinden de bahsedilebilir. Bazı baharat çeşitleri gibi zencefilde mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.
Zencefil Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Zencefil, balla karıştırılarak macun haline getirilir ve boğaz ağrısı için pastil gibi emilerek tüketilir. Bulantı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlarda baharatın çayı demlenerek içilebilir. Bağışıklığı güçlendirdiği için mevsim geçişlerindeki halsizliğin azaltılması için tariflere dahil edilebilir. Kışın nezle, grip ya da farklı bir hastalıkla mücadele ederken yine baharattan fayda sağlanabilir.
Zencefil Nasıl Kullanılır?
Zencefil direk olarak tariflere eklenebilir. Bunun dışında çayı demlenerek de tüketilebilir. Macun şeklinde tüketildiğinde de boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir?
Zencefil baskın bir lezzete sahiptir bu sebeple yüksek miktarlarda tariflere eklenmemesi gerekir. Şifa için kullanılıyorsa da günde bir defa olmak şeklinde yeterli miktarda zencefil tüketilebilir. Beslenme periyodunda düzenli zencefil tüketilecekse bir beslenme uzmanına ürünün miktarları konusunda danışabilirsiniz.
Zencefil Nerelerde Kullanılır?
Zencefil tatlı ve tuzlu tüm tariflerde kullanılabilir. Bunun dışında sağlıklı içecekler hazırlarken de mutlaka zencefilin tadından ve şifasından fayda sağlanabilir.
Kimler Zencefil Kullanmamalıdır?
Bazı baharatlar kişilere dokunabilir. Bu sebeple zencefile herhangi bir olumsuz tepkiniz varsa kullanmamanız gerekir.
Zencefilin Besin Değeri Nedir?
Zencefil, birçok besin ve antioksidan içerir. 100 gram zencefil baharatında yaklaşık olarak şu besin değerlerini içerir:
Kalori: 80
Karbonhidrat: 18 gram
Lif: 2 gram
Protein : 2 gram
Yağ: 1 gram
Sodyum: 13 mg
Potasyum: 415 mg
Demir: 1,3 mg
Kalsiyum: 16 mg
C vitamini: 5 mg
Zencefil Kaç Kaloridir?
Zencefil kalori bakımından yüksek bir besin kaynağı değildir. Ortalama 100 gram zencefil baharatında 80 kalori hesaplanabilir.
Kök Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Zencefil çayı demlenirken sıcak su kullanılır. Kişi sayısına göre zencefil miktarı ayarlanır. Daha sonra sıcak suyun içine zencefil eklenir. Üzeri kapatılarak 5-6 dakika kadar demlenmesi beklenir. Daha sonra çayı süzerek direk tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için bal yeterli miktarda eklenebilir. Ya da yanında meyve tazesi kurusu tüketilebilir.
Zencefil Nerede Yetişir?
Zencefil, tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir. En çok Hindistan, Çin, Endonezya, Nijerya ve Tayland gibi ülkelerde yetiştirilir. Bu bölgelerde, zencefil bitkisi nemli ve sıcak iklim koşullarını sever. Zencefil, birçok farklı çeşidi olan çok yıllık bir bitkidir ve yüksek boylu, yeşil yaprakları ve sarı renkli çiçekleri vardır. Ancak, zencefilin ticari olarak kullanılan kısmı, kökleridir. Zencefil kökleri, toprağı kazıyarak çıkarılır, temizlenir, soyulur ve kurutulur. Daha sonra baharat olarak kullanılmak üzere öğütülür veya dilimlenir.
Zencefil Nasıl Yetiştirilir?
Zencefilin nasıl yetiştirileceği için öncelikle uygun iklim koşullarının gerektiğini belirtmek gerekir. Eğer iklim koşullarınız uygunsa, kaliteli zencefil köklerini tohum satıcılarından temin ederek yetiştirebilirsiniz. Zencefil köklerini saksıya veya bahçeye ekleyebilirsiniz. Ekim işleminden sonra toprağı nemli tutmanız, bitkinin güneş ışığına maruz kalmasını sağlamanız ve düzenli olarak besin vermeniz gerekir. Yaklaşık 10-12 ay sonra zencefilin köklerini hasat edebilirsiniz.
Zencefil Nereden Alınır?
Zencefil günümüzde kolay erişilen baharatlar arasında yer alır. Ürüne ulaşmak için doğal ürünler satan online satış noktalarına bakılabilir. Baharat daha doğrusu doğal ürünler satan yerlerin bu alanda uzman bir marka olmasına dikkat edebilirsiniz. Zencefil için hızlı ve doğrudan alışveriş yapabileceğiniz yerlerin başında onlysuperfood gelmektedir.